آشنايي با بخشهاي اصلي پرورش شترمرغ
الف.نگهداري مولد و توليد تخم
مديريت مولدها به دو دوره عمده تقسيم ميگردد:
دوره توليدمثل
شترمرغ در دوره توليد مثل معمولا يکروز درميان (با استراحت در فواصل زماني معين) تخم ميگذارد. تجربه نشان ميدهد هرچه ماههاي گرم سال بيشتر باشد فصل توليدمثل شترمرغ نيز طولانيتر ميشود. در بعضي مناطق اين دوره گاه تا 10 ماه طول کشيده و محصولي بالغ بر 100 تخم بههمراه دارد. در اين دوره براي بدست آوردن بالاترين بازده، مولدها هرگز جابجا نميشوند.
مزرعه توليد تخم بايد امکانات زير را دارا باشد:
پن هاي توليدمثل
دانخوري (نبايد صرفا به چرا اکتفا شود)
آبخوري
سايبان
آشيانه مخصوص تخمگذاري؛ مولدها خود به ساختن لانه و تخمگذاري اقدام ميکنند. ميتوان آنها را به آشيانه ديگر که به شکل 8 ساخته شده هدايت کرد. اين کار با قرار دادن تخم و پاشيدن ذرت در آن انجام ميگيرد و غالبا مورد قبول مولدها واقع ميشود.
حصارسيمي 5/1 متري براي ممانعت از درگيري نرها و ورود شغال که تخمها را خورده يا مولدها را ميترساند.
تعداد نر و ماده:
در اين باره روشهاي زيادي وجود دارد و انتخاب روش مناسب به شرايط مختلف و بازده تخمها در سالهاي گذشته بستگي دارد.
بعضي از روشهاي تجربه شده:
1 نر و 1 ماده
1 نر و 2 ماده
1 نر و 3 ماده نکته: بعضي نرها فقط يک ماده را قبول و بقيه را رها ميکنند.
2 نر و 2 ماده
2 نر و 3 ماده نکته: اين دو روش موجب اشکالاتي در ثبت محصول است.در اين روشها روش دوم (ا نر و2 ماده ) مناسبتر از بقيه و به صرفهتر به نظر ميرسد.
تغذيه دوره تخمگذاري:
روش نامحدود: اين روش مناسبترين روش است که مواد خوراکي در سطح مرتع به طور نامحدود در اختيار مولدها قرار گيرد. علل رجحان اين روش: ـ راحت. ـ ارزان . ـ موجب چاقي نميشود. ـ پرنده هميشه سير و آرام و در حالت طبيعي است.
نکته: در اين روش اگر خوراک کمتر از مقدار کافي مصرف شود نياز غذايي حيوان تامين نشده اثر سوء خواهد گذاشت. علل کاهش مصرف از اين قرار است:
شرايط نامطلوب چراگاه.
ناکافي بودن غذاي مکمل.
کيفيت پايين غذاي مکمل مثل داشتن کپک يا مزه ناخوشايند
چيدن کوبي بلافاصله قبل از دوره توليد.
پر يا مايه
انگل و بيماري.
عوامل• وراثتي در خود مولدها.
• اضطراب.
روش محدود: خوراک به طور آماده در اختيار حيوان قرار مي گيرد؛ اين روش جايي مناسب است که علوفه در دسترس نباشد.
نکته: در روش محدودبايد از مصرف زياد خوراک جلوگيري کردچرا که باعث چاقي شده واثر زيانباري بر باروري جنسي شترمرغ چه ماده و چه نر داردهمچنين مصرف بالاي پروتيئن موجب اضطراب گرمايي ويا توليد تخمهاي با پوسته خشک ميگردد.
دوره استراحت
چون در دوره توليد از هرگونه جابجايي و فعاليت غيرطبيعي در محيط مولدها بايد اجتناب کرد؛ لذا عمده کارهاي مربوط به مديريت مولد در دوره استراحت انجام ميگيرد:
پرکني.
مبارزه با انگلهاي خارجي مثل کـک، شپش، کنـه بوسيله افشانههاي ضدعفوني.
مبارزه با انگلهاي داخلي مثل کرم نواري و کرم پهن بوسيله دارو.
واکسيناسيون در برابر بيماريهايي مثل ادرارسبز، تورم روده، نيوکاسل.
نکته: در 3 مورد بالا مشاوره با متخصص الزامي است چون معالجات نادرست بسيارخطرناک وگاه موجب تلفات سنگين است.
جداکردن نرها و مادهها.
تغذيه در دوره استراحت؛ خود به دو دوره تقسيم ميشود:
دوره تعديل وزن؛ غالبا مولدها احتياج به کاهش وزن پيدا ميکنند. اين کار تا چند هفته به پايان دوره استراحت انجام ميشود. جيره آن عبارتاست از مکمل ويتاميني معدني به همراه علوفهخشک يا تازه يا خوراک. نکته: هيچ نوع غله اي به مولدها داده نميشود به استثناي مواردي مثل: بعد از پرکني، مايهکوبي، هنگام بيماري يا هواي سرد حداکثر 300 گرم به هر پرنده.
دوره آمادگي جنسي؛ که در 2 تا 4 هفته پاياني دوره استراحت انجام ميگيرد. جيره آن عبارتاست از علوفه تازه با 400 گرم ذرت يا خوراک داراي 25 درصد غله و نيز مکمل فسفاته.
حذف شترمرغهاي غيراقتصادي؛ براي تعيين صرفه اقتصادي بايد در پرونده هر مولد اين موارد مشخص شود:
کم و کيف جفتگيري آن.
تاريخ روزهاي بدون جفتگيري.
تعداد، تاريخ، وزن واندازه همه تخمهاي آن.
وزن، اندازه و تاريخ و ساعت تولد همه جوجههاي آن.
تعداد و تاريخ تخمهاي بدون نطفه.
تعداد و تاريخ تخمهاي با جنين مرده.
تعداد و تاريخ تخمهايي که جوجه با عمرکوتاه دارد.
نکته: عوامل مؤثر بر کميت وکيفيت تخم هر مولد از قرار زير است:
سن مولد؛ معمولا نرها از5/2 و مادهها از 2 سالگي توليدمثل ميکنند و بعد در 6-5 سالگي به سقف توليد ميرسند.
نسبت نر و ماده؛ 1 نر به2 يا 3 ماده مناسب است.
تغذيه.
باران.
انگلها.
اضطراب؛ که مي تواند علت آن سروصدا، حيوانات وحشي و سگها يا حتي درگيري نرها باشد.
عوامل وراثتي و همخوني.
ب.جوجهکشي
طبيعي:
اگرچه جوجهکشي به صورت طبيعي آسانتر است ولي به همان نسبت سودآوري کمتري دارد چون شترمرغ در هنگام خوابيدن روي تخم و نگهداري جوجه تخمگذاري نميکند. براي کرچ شدن شترمرغ حداقل 5 تخم لازم است والا پرنده به تخمگذاري ادامه ميدهد. تعداد تخمي که جفت مولد ميتوانند تفريخ کنند حدود 20 عدد است.
مصنوعي:
مقدمات:
جمعآوري تخمها؛ هرروز ترجيحا صبح زوديا غروب.
ضدعفوني تخمها؛ به دو روش شستن(5 گرم virkon-s در 1 ليتر آب ولرم براي شستشويا در نيم ليتر براي افشانه تخمها ودستگاه. ( آب سرد موجب مَکش ميکروبها به داخل تخم ميشود) يا گازدادن(80 گرم پرمنگنات پتاسيم و130ميليليتر محلول 4 درصد فرمالين براي 3 مترمکعب دستگاه)
نگهداري تخمها؛ که نبايد بيش از 1 هفته طول بکشد بايد در دمايي بين 15 تا 20 و رطوبتي بين 75 تا 80 درصد باشد. تخمها به صورت عمودي و با روزي 1 بار چرخش نگهداري مي شوند. بعداز حمل ونقل طولاني بايد حداقل 12 ساعت بيحرکت بماند.
گرم کردن تخمها؛ قبل از گذاردن در دستگاه بايد 12 ساعت در اتاق 25 درجه گرم شوند.
دستگاه:
دما؛ 36 درجه با نوسان حداکثر 5/0 (حتي نوسان 1 تا 5/1 درجه منجر به 50درصد تلفات ميگردد).
رطوبت؛ بين 26 تا 34 درصد.
کيسه زرده؛ اگر پايين باشد جنين از بين ميرود.(محل کيسه باچراغ مشخص وبا مداد علامتگذاري شود).
وضعيت تخمها؛ بر اساس روشهاي استاندارد
چرخاندن تخمها؛ اگر دستگاه خودکار نيست 3 بار در شبانه روز.
جريان هوا؛ 50 ليتر در ساعت براي هر تخم.(افزايش گازکربنيک خطرناکتر از کاهش دماست لذا هنگام قطع برق يا نقص هواکش بايد درها را نيمه باز گذارد).
هچر؛ يک واحد کامل جوجهکشي به جز اتاقهاي شستشو، نگهداري و گرمکننده تخم، ستر و جوجهکشي بايد مجهز به هچر براي سلامت کامل جوجهها باشد.
ج.پرورش جوجه و پرواربندي
نگهداري جوجه تا 3 ماهگي
روش طبيعي(با مادر):
دايه: يک مولد آرام و اهلي که تجربه جوجهکشي به همراه جثه اي بزرگ دارد اگر پذيرنده جوجههاي غريبه باشد مناسبترين مورد براي پرورش طبيعي جوجه است. چون به جز 15 الي 20 جوجه خودش، مي تواند در ماههاي سرد 10 الي 15 و در ماههاي گرم تا 40 جوجه ديگر را پرورش دهد. زمان جدا کردن جوجهها از دايه بسته به نظر مزرعهدار است. غالبا بعد يک ماه ميتوان آنها را جدا کرد و جوجههاي جديدي جايگزين نمود. از آنجا که مولدها هنگام نگهداري از جوجه تخمگذاري ندارند معمولا روش طبيعي مورد توجه مزرعهداران واقع نميشود.
روش مصنوعي(بدون مادر):
بعد از خشک کردن جوجهها و ضدعفوني کردن ناف، آنها را به سالني با شرايط زير منتقل ميکنندبا احتياط و جلوگيري از بروزسرماخوردگي)
قسمت مجزا براي جوجههاي 1 تا 7 روزه؛ 10 متر به ازاي 50 جوجه(اين محل را بايد هر روز توسعه داد به گونه اي که بعد از يک ماه هر جوجه 1 متر جا داشته باشد)
دماي هوا وکف؛ 26 درجه
ضدعفوني شده
کف يکپارچه؛(اگر بتوني است عايقبندي شود)
هر 5 جوجه 1 دانخوري و آبخوري پر؛(نبايد طوري باشد که جوجه در آن بيفتد و گير کند)
تهويه مطبوع بدون جريان مستقيم سرد
خروجي به سمت بهاربند؛(بعد از 2 هفته ميتوان در هواي مساعد جوجهها را براي چرا خارج کرد)
نکته: عوامل مرگ و مير جوجهها:
عوامل قبل از تولد؛ مثل سوء تغذيه مولدها، تازه نبودن تخم، روشهاي غلط و بهداشت پايين جوجهکشي
غذاي نامناسب؛ مثل غذاي درشت
شرايط بد سالن؛ مثل تراکم بالا، گرما و عدم تهويه، سرما و نوسانات شديد دما
انگلهاي داخلي و خارجي و بيماريها
اضطراب؛ تقريبا مهمترين عامل تلفات جوجه است. چون موجب رفتار غيرعادي مثل خوردن پر، علف، چوب، سنگ و.. ميشود. مهمترين عامل اضطراب جابجا کردن جوجههاست. از عوامل ديگر ميتوان به گرفتن زياد جوجهها، سروصدا، جانوران موذي وپرندگان مزاحم، تغييرات شديد خوراک و دما و برنامههاي روزانه، بيماري و انگل و کافي نبودن محيط تحرک اشاره کرد. چريدن دريونجهزار و قراردادن مولدهاي حذف شده به عنوان دايه ميتواند آرامبخش باشد.
2- نگهداري بعد از 3 ماهگي
در اين هنگام جوجه بحرانها را پشتسر گذاشته لکن نبايد نکاتي مثل مبارزه با بيماري و انگل، تراکم مناسب و تغذيه صحيح را فراموش کرد.
د.کشتار و فرآوري
يک کشتارگاه مجهز شترمرغ؛ شامل قسمتهاي کشتار، تجزيه، بستهبندي گوشت، تونل انجماد، سردخانه، بسته بندي پر و دباغي چرم است که البته کارگاهها و کارخانجات تبديلي (مثل کارگاه کيف و کفش…و کارخانه ژامبون و کنسرو…)ميتواند مکمل خوبي براي آن باشد.